Problemet hos de fleste er at den naturlige pusten blir erstattet med pust i brystet. Dette har helsemessige konsekvenser og kan forklare en rekke livstilssykdommer. I vårt kurstilbud legger vi stor vekt på å lære og puste igjen i mellomgulvet.
Det autonome nervesystemet (ANS)
For å forstå hvordan pust påvirker organismen trenger vi kunnskap om det autonome nervesystemet (ANS). Det kontrollerer ubevisst indre organer, inkludert hjerte, hormonsystemet og blodårer. Det består av to grener, den sympatiske (SNS) og den parasympatiske grenen (PNS). Overlevelsesinstinktet, kjent som fight/flight, styres også av ANS. Denne instinktive adferden deler vi med alle dyr helt ned til reptilene.
Til midten av 90-tallet ble ANS oppfattet å være to-delt, den sympatiske og den parasympatiske grenen. De to ble oppfattet å styre to helt ulike tilstander i organismen. Den sympatiske grenen aktiverer og gir energi, når vi trenger å handle og være ekstra våkne. Den parasympatiske roer ned, heler og er energisparende. Optimalt skal det være balanse mellom de to.
Ny kunnskap om ANS på midten av 90-tallet satte utviklingen av det inn i et evolusjonsperspektiv. Dette kalles den polyvagale teorien og viser at den parasympatiske grenen (PNS) er to-delt. Den eldste grenen har vi arvet fra de første virveldyrene, fiskene. Den andre, nyere grenen, deler vi med andre pattedyr. SNS dukket opp med reptilartene.
I Pustens Visdom gir vi en innføring i det polyvagale systemet. I det videregående kurset fordyper vi oss i sammenhengen mellom det polyvagale systemet, pust og innvirkningen på ulike organer i kroppen. Du vil og lære pusteteknikker som påvirker det polyvagale systemet. På denne måten er det mulig å forebygge en rekke sykdomstilstander, møte negative følelser uten å bli styrt av dem og arbeide terapeutisk med psykiske traumetilstander.
Hva går galt med pusten hos de fleste mennesker?
Det er kun to måter vi mennesker kan beskytte oss mot smerte og frykt, enten ved å gjøre oss anspente, skyve bort eller bli helt slappe, kollapse, for å unngå og kjenne. Når sinnet (mind) blir stresset eller passiveres skjer det samme i kroppen. De to samspiller, speiler hverandre. Begge reaksjonsmåtene styres av pusten. Når vi blokkerer frykt eller smerteopplevelsen holder vi, strammer innpusten. Da slipper vi å kjenne følelsene. Når vi skal puste ut blir pusten slapp, den kollapser. Vi gjør dette automatisk med utpusten for å slippe å kjenne spenninger og angst vi har skapt i innpusten. På slutten av utpusten lager vi en pause for å slippe å kjenne begge tilstandene, i inn- og utpust. Alle angsttilstander er forbundet med en holding, stramning av innpusten. Apatiske tilstander, mangel på livsenergi og depresjon er forbundet med forstyrrelser i utpusten.
På våre kurs lærer du pusteøvelser til å avspenne pusten, korrigere kollapsen og forlengelsen av utpusten, få ny balanse mellom inn og utpust. Vi arbeider med negative følelser både kroppslig og verbalt. På denne måten både kjenner du, får kontakt og en økt bevissthet i forhold til følelser som før automatisk tok over og styrte deg. Du får en ny frihet der du kan velge om du vil uttrykke eller bare være i en følelser uten å uttrykke den. Slik får du et større indre rom.
Forstyrrelsen i pustemønsteret fører til at de fleste voksne puster 12-15 ganger i minuttet. Kroppen settes da i en stresstilstand. En pustefrekvens på 12-15 min virker i det lange løp negativt inn både kroppslig og psykisk. En pustefrekvens på 12-15/min kan være med og forklare en rekke livstilssykdommer; høyt blodtrykk, økt puls, rytmeforstyrrelser i hjertet, hodepine, søvnproblemer, fordøyelsesproblemer, diabetes, angst, depresjon, ryggplager og konsentrasjonsproblemer.
Ideell pusterytme
Ideell pusterytme er 5 ganger i minuttet, som gir balanse mellom sympatisk og parasympatisk aktivitet. Da er vi våkne, kan få utført det som kreves på en avspent måte. Vi puster da med mellomgulvet og den nedre del av brystkassen. En forklaring på den høye pustefrekvensen kan være at vi i et evolusjonsperspektiv har vært omgitt av farer. Et høyt fryktnivå har skjøvet balansen mot den sympatiske siden. Stimulimengden vi utsettes for i dagens samfunn kan også være noe av forklaringen. På våre kurs lærer vi deltakerne å puste så det blir balanse i det autonome nervesystemet, ANS.
Pust i vårt tilbud
Du har nå fått et førsteinntrykk av hvor viktig det er å puste riktig. Pustens Visdom gir en smakebit på pusteterapi og du vil lære en pusteteknikk du vil ha stor glede av. For den som ønsker både en fordypelse i pust og ønsker å trenge dypere inn i sitt eget sinn tilbyr vi en fordypelsesprosess over 1 + 1 år. Gjennom dette tilbudet kan du gjøre erfaringer om pust teoretisk og praktisk som kan påvirke deg på alle nivåer, kognitivt, emosjonelt og eksistensielt.