Til helgen har vi pustekurs i Trondheim. Det blir en innføring i pustens anatomi og fysiologi og praktisering av pusteøvelser.
Hm, vil du kanskje tenke, jeg puster jo, det går jo av seg selv. Skal jeg tenke på dette også nå?
Puster jeg ikke riktig?Må jeg endre på pusten? Hvorfor det? Skal jeg bli en “god puster” ?
Ja, pusten går av seg selv. Pustesenteret i den forlengende marg i hjernen tar seg av den biten. Det går automatisk. Det du kanskje ikke visste er at du kan påvirke din egen pust uten å lage det til et forbedrings prosjekt. Hvordan du puster påvirker flere prosesser i kroppen.
Stresspust…kjent det? Stresset rundt deg og i deg bare stiger og du får nesten ikke puste? Når vi blir stresset puster vi kort, fort og i brystet. Pusten har “steget” fra magen opp til brystet, halsen. For å få nok luft må vi puste mer enn det som er naturlig og vi tar i bruk den sekundære pustemuskulaturen, som gir økte muskelspenninger i skuldre og nakke.
Bruker vi ikke pustemuskulaturen “riktig” blir den anspent og forkortet. Vi får mindre effekt av pusten. Trener vi opp pustemuskulaturen blir den mer smidig og fleksibel. Du kan optimere din egen pust ved å koble bevisst oppmerksomhet på den. Puster du naturlig med mellomgulvet, med magen har det en rekke helsebringende effekter, som påvirker hjertefunksjonen, lungene, ryggsøylen, tarmene og alle indre organer.
Ellers er den meteorologiske våren her. Definisjonen av meteorologisk vår er at døgnmiddeltemperaturen skal være over null grader sju døgn på rad, og våren kan ikke komme før den 15. februar. Når dette skjer regner man at våren kom den første dagen av disse sju.
Våren kom på mandag, en kald og blåsig dag. Men den er her! Så nå er det bare puste inn vårlufta…med magen!
SJM