I dette kurset forholder vi oss til røttene i traumetilstander hos barn og voksne. I et trygt rom kan du se nærmere på din egen historie. Vi vil gjennom øvelser og deling ta de første skritt i bearbeidingen av traumetilstander.
Psykiske traumer hos barn forstyrrer barnets utvikling. De påvirker tilknytningsbåndet til foreldrene og det kan få store konsekvenser for evnen til å relatere til andre mennesker. I voksen alder utsettes de både for en overhyppighet av psykiske og kroppslige lidelser. Desto tidligere et barn påføres et traume jo mer alvorlige følger får det. Ofte forbinder vi traumer med fysisk vold eller seksuelt misbruk. I dag vet vi at fravær av omsorg gir barn den alvorligste traumetilstanden. Det forteller oss noe om barns avhengighet for et trygt og predikerbart miljø for å ivareta deres naturlige behov.
Peter Levine og andre har vist at traumer også kan være følgen av en sykehusinnleggelse da foreldrene måtte forlate barnet, operasjoner, tidlig død av forelder, splittelse i familier, sykdom forbundet med immobilitet og brannskader. Andre eksempler er psykiatriske og alvorlige sykdommer i en familie. Når slike hendelser er ubearbeidede kan det oppstå en traumetilstand hos et barn.
En annen form for psykiske traumer kan oppstå i voksen alder i forbindelse med sterke sjokk. Eksempler på dette er naturkatastrofer, overfall, voldtekt og ulykke. Når påvirkningen fra slike hendelser ikke blir bearbeidet kan det oppstå post-traumatiske symptomer som hindrer personen i å fungere som før. Mange får sterk angst, mareritt, flash-back fra hendelsen og en innskrenket tilværelse som kan føre til depresjon og tap av mening.
I voksne med post-traumatiske lidelser har den sansemessige påvirkningen av traumet vært så overveldende at organismen ikke har klart å bearbeide inntrykkene. De blir sittende fast i kroppen og påvirker som om personen fortsatt er i fare.
Hos traumatiserte barn sitter minnene om de første leveårene i høyre hjerne og er knyttet til kroppen. Traume-minnene er den dypeste delen av selvstrukturen, opplevelsen av meg. Barnet lærer seg til å fungere, tilpasse seg, innenfor trange rammer. Traume-minnene bak tilpasningen er en konstant trussel for å bli kastet inn de tidlige smertefulle opplevelsene. Traumatiserte barn lever i en konstant tilstand av frykt og har vanskelig for å stole på andre mennesker og skape gode relasjoner til andre. Den sosiale verdenen for et traumatisert barn blir ofte truende og oppleves som farlig.
For å bearbeide en tidlig traumetilstand er vi avhengige av trygge omgivelser der vi ikke trenger å være på vakt. Videre er det viktig at den som bearbeider en traumetilstand har full kontroll. Det er ingenting vedkommende må, han eller hun styrer prosessen med den støtten som kreves til å bearbeide traumet. En viktig nøkkel er økt kroppsbevissthet. Den indre kontakten det gir gjør det mulig med støtte å nærme seg smertefulle følger av traumet som hele livet har styrt forholdet både til seg selv og andre. Metodisk kan pusteteknikker og traume-sensitiv yoga støtte bearbeidingen av traumet. Styrkingen av bevisst oppmerksomhet, awareness, er viktig.
Å forholde seg til andre er en viktig del av traumeterapi. Kontakten med følelser kan bli for vanskelig for mange uten støtte fra en terapeut. Den andre kan da fungere som et anker som gjør det mulig å møte traumetilstander.
Å bearbeide disse krever at deltakerne tilbys omgivelser hvor de kjenner seg trygge og opplever å bli ivaretatt, sett og respektert. Det er avgjørende å gå trinnvis inn i helingsprosessen. Deltakerne lærer i første omgang ha sansemessig kontakt med egen kropp for å skape et trygt rom i seg selv.
Kurset vil hjelpe deg til å starte eller fortsette en prosess som heler traumet. Du vil bli introdusert til pusteteknikker som kan brukes til å re-balansere det autonome nervesystemet. Introduksjon til traume-sensitiv yoga og meditasjon er en sentral del av kurset. Du kan med disse verktøyene bygge opp indre ressurser slik at du kan møte følelser uten å få panikk eller dissosiere.
Hvis du lurer på om dette kurset er noe for deg er du velkommen til å ta kontakt med oss.