For den som stifter bekjentskap med begrepet pusteterapi første gang kan det virke underlig å anvende et slikt begrep på noe så hverdagslig og selvfølgelig som pust. Den går jo av seg selv! Trenger vi å bry oss om pusten også? Det er lett å skjønne at pusten kan være dypere eller raskere. Eller mer avslappet og mindre anstrengt. Noen har kanskje og merket at følelser påvirker pusten. Det er fordi pust og sinn er nært forbundet. Pusten vår avspeiler sinnet. Våre sinnstilstander og kroppslige forhold påvirker og forandrer den, men pust påvirker også den andre veien. Det er denne muligheten vi bruker i pusteterapi.
Pusteterapi
Pust er sammen med meditasjon vårt hovedverktøy. Ny kunnskap om hjernen har lært oss at 80% av all informasjon går fra kroppen til hjernen. Derfor sier vi i dag at sinnet er forankret i kroppen, på engelsk embodied mind. Denne forståelsen har åpnet døren i psykologi og psykiatri til en vitenskapelig forankring av kroppsorienterte behandlingsmetoder. Denne nye kunnskapen om hjernen har ført til et paradigmeskifte i forståelsen av menneskets utvikling og av psykoterapi. Ved å påvirke hjernen gjennom kroppslig stimulering er vi i stand til å forandre hjernestrukturen. På engelsk kalles denne måten å påvirke hjernen «bottom up», vi gjør det nedenfra, fra kroppen.
Med pustemetoder kan vi påvirke grunnstrukturen i høyre hjernehalvdel. Denne delen av hjernen utvikles de to første årene av barnets liv og er avgjørende både for vårt forhold til oss selv og nære andre. Barnet knytter seg i denne perioden emosjonelt til de som står det nært. Kvaliteten i omsorgen barnet mottar er bestemmende for en optimal utvikling av hjernen. Pust er en metode som kan endre disse strukturene. Svikt i tidlig omsorg kan korrigeres gjennom pustemetoder.
Pusten styres av et senter i den forlengede marg, den eldste del av hjernen, som vi også finner hos reptilene. Signalene til pustemusklene går via det autonome nervesystemet. Men vi mennesker kan overstyre dette systemet å puste bevisst. På denne måten kan vi ikke bare forandre vårt pustemønster, men også påvirke hjernestrukturen.
Vi bruker pust på alle våre kurs. I tillegg har vi kurs der vi spesifikt lærer deltakerne om pust, et introduksjonskurs, Pustens Visdom, og en kursserie med mulighet til fordypelse over tid i pust, Bevisst Pust & Meditasjon.
Pust påvirker vår helsetilstand og følelseslivet i mye større grad enn de fleste aner. På våre kurs får du en innføring i hvorfor feil måte å puste på kan gi livsstilsykdommer. Videre hvorfor å puste riktig kan skape både emosjonell balanse, økt tilstedeværelse og gjøre det lettere å gå inn i meditasjon. Gjennom ulike pusteøvelser lærer du hvordan det er mulig å forandre automatiske pustemønster til nye måter å puste på. Om du praktiserer disse over tid gir de økt livskvalitet. Vi støtter deg i å gjøre en viktig forandring, fra en ubalansert måte å puste på til en naturlig pust, som gir økt livskraft og livsglede.
Er du interessert i lese mer om pust kan du gå til Mer om pusteterapi.