En gruppeprosess som starter i august 2018
Etter å ha arrangert den 2-årige prosessen Det Glemte Barnet i flere år dukket spørsmålet opp fra en gruppe som hadde gjennomført hele forløpet; Hva nå? Hvordan fortsette et indre arbeide i et fellesskap med andre? Mange uttrykte et behov for videre fordypelse.
Hva er det som kan gi slik mersmak, lyst til å fortsette med et indre arbeide? Vi tror det er erfaringen og opplevelsen av at en gruppe mennesker kan fungere etter andre prinsipper enn de vi er vant til. Stikkord er trygghet, respekt, ærlighet, åpenhet, være ekte, ha tillit og oppleve seg sett og møtt. Det skaper en atmosfære som gjør det mulig å våge sårbarhet sammen med andre. Åpningen til sårbarhet skaper økt indre kontakt, og evnen til empati blir større. Det gir en samhørighet med andre som er en utvidet opplevelse av hva et fellesskap kan være. Støttet av fordypelsen i pust og meditasjon får deltakerne kontakt med nye rom i seg selv. I vår tilnærming til utvikling er forholdet du har til seg selv det primære. Forholdet til deg bestemmer i stor grad forholdet til andre.
Vi vet fra dagens hjerneforskning at det verbale språket ikke er i stand til å trenge inn til dypere lag i oss. De første to årene er det høyre hjernehalvdel som utvikles. Våre tidlige relasjonsmønster ligger som en grunnmur i høyre hjernehalvdel og styrer fortsatt hvordan du ubevisst forholder deg til andre og til deg selv. Kognitiv utvikling har modifisert de basale mønstrene. Men hvordan du måtte tilpasse deg omgivelsene de første årene styrer i stor grad dine nære relasjoner.
Perifere forhold kan fungere relativt enkelt som voksen, så lenge vi kan holde sårbarheten på avstand. Før eller senere vil nære og intime relasjoner blottstille sårbarhet. Da risikerer vi å møte sidene i oss vi har skjøvet bort. De representerer den psykiske smerten vi en gang ikke var i stand til å møte. Ofte er disse forbundet med skam eller sinne. Knutene vi har samlet løses ikke opp før vi aksepterer dem og forholder oss til dem.
Vårt tilbud er ikke om å klare og prestere bedre, yte mer, bli flinkere og mer effektiv. Det er om å bli mer bevisst det som er, aksept både for de sidene du liker og de du ikke liker. Alt er deler av deg. Prosessen vi tilbyr er å bli mer levende, forløse ditt potensial som menneske. Vi inviterer til en reise som åpner opp din høyre hjernehalvdel. Gjennom den får du tilgang til følelser og selvoppfatninger du tidlig lærte å skyve bort eller dempe. Du lærer å ha empati med deg og andre og utvikle din kreativitet og intuisjon. Det er din reise, du som finner din unike vei, og på den får du støtten som kreves til å utforske din indre verden.
Det vi tilbyr er i dag helt i tråd med moderne utviklingspsykologi. Den kjente forskeren i nevrobiologi Allan Schore er kritisk til dagens samfunn. Han mener at det overveiende er bygd opp rundt hvordan den venstre hjernen fungerer. Da råder logikk og rasjonalitet. Det er et svik mot de dypere lagene i oss. Den høyre hjernen fungerer etter helt andre prinsipper. Stikkord er kreativitet, empati og intuisjon. Vår mulighet til sårbarhet ligger gjemt i den. Dominansen av den venstre i dagens samfunn driver oss mer og mer mot utsiden av oss selv og et økende antall barn får i dag tilknytningsproblemer.
Fordypelse i pust gjennom erfaring og teori gir tilgang til ubrukte ressurser i den høyre hjernen, økt velvære, bedret helse og trivsel. Pusten har mange dimensjoner; den holder organismen i fysiologisk balanse gjennom det autonome nervesystemet. Den forandrer seg med alle skifter i følelseregisteret. Siden tidenes morgen har den vært anvendt til å forandre vår bevissthetstilstand. De aller fleste mennesker puster med brystet i stedet for magen. Over tid er den lavgradige ubalansen det gir i det autonome nervesystemet mot sympatisk aktivering forklaringen til de fleste livsstilssykdommer. Å lære og puste med diafragma, den store pustemuskelen, er viktig på alle nivåer, fysiologisk, emosjonelt, mentalt og åndelig.
Pusten kommer inn i oss med første innpust som spedbarn og går ut med siste utpust når livet forlater oss. Gjennom den er vi på en mystisk måte forbundet med eksistensen. Kontakt med pusten på mer subtile måter gir en opplevelse av å komme nærmere livet, fordi pust er liv.
Meditasjon er den andre vingen. Du får muligheten til å fordype deg i en rekke ulike meditasjonsteknikker, alt fra aktive dynamiske meditasjoner til ulike tilnærminger til mindfulness.
I løpet av prosessen lærer du å stole mer på dine følelser og ta bedre vare på deg og ha tillit til din egen livsprosess. Tilliten til deg er om å se klarere, vite når du trenger andre og når du skal være med deg selv. Det er et viktig skifte i livet å skjønne at forandringer i den ytre verden er gjennom å gjøre, i den indre styrer en annen virkelighet. Forandring er ikke å gjøre, den skjer når vi slutter å streve og vil prestere bedre. Det er å være reseptiv, ta i mot det som kommer, i det modus får du tilgang til den høyre kreative hjernehalvdelen, din intuisjon.
Med pust og meditasjon som utviklingsmetoder i samvær med en gruppe mennesker som støtter deg utforsker du ditt indre rom. Bare det å forankre pusten i den store pustemuskelen har en stor innvirkning både på kropp og sinn. Du vil få innføring i den nye spennende kunnskapen om hjernen. Du erfarer gjennom denne prosessen at det finnes ressurser i deg som er i stand til å lære og ta ansvar for eget liv. Å frigi disse, komme i kontakt med dem, gjør det mulig å verdsette deg selv. Du blir langsomt mindre avhengig av hva andre synes og mener, du stoler mer på deg selv og blir mer glad i deg. Det er livsglede.
1. samling 2. – 9.august
Velkommen til å ta kontakt for mer info!
JSH & SJM